Socijalni partneri, institucije, preduzeća i brojne organizacije civilnog društva u četvrtak, 25. juna 2015. u Banjoj Luci razgovarali su o prednostima socijalnog dijaloga, njegovom stanju u Republici Srpskoj, perspektivama, ali i izazovima, u sklopu radionice u organizaciji Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske. Radionica je dio aktivnosti projekta „Jači socijalni dijalog u zemljama Zapadnog Balkana“, koji Unija provodi sa poslodavačkim organizacijama iz regiona, a finansira ga Evropska Unija.
Predsjednik UUPRS Dragutin Škrebić u uvodnom obraćanju izrazio je uvjerenje da će današnji skup biti embrion boljeg i perspektivnog dijaloga, jer na njemu učestvuje širi krug organizacija, a ne samo institucionalni partneri. Naglasio je da je cilj stvaranje preduslova za razvoj sveobuhvatnog društvenog dijaloga, koji za rezultat ima bolja rješenja brojnih problema sa kojima se suočava društvo.
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović pozdravio je održavanje radionice, i ocijenio da socijalni dijalog u Srpskoj nije na zadovoljavajućem nivou u posljednje vrijeme. Podsjetio je na obavezu odgovornog djelovanja u interesu zajednice, te izrazio žaljenje što se pozivu na radionicu nije odazvao Savez sindikata RS, konstatujući da je to loša poruka. S obzirom na političku nestabilnost u kojoj se nalazimo, ministar Savanović naglasio je da je jedino rješenje zajedništvo, te je apelovao u ime ministarstva na ozbiljniji pristup, u cilju stvaranja boljeg ambijenta za napredak i održivost društva. Ministar je pozvao na kreiranje zdravih kompromisa, i ponovio da je ministarstvo otvoreno za saradnju i za dijalog.
Obrad Belenzada, predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske, osvrnuo se na probleme koji se pojavljuju u realnom sektoru kao posljedica lošeg stanja u socijalnom dijalogu, te, kako je ocijenio, prevelike javne potrošnje u javnom sektoru i nesrazmjera plata radnika u realnom i javnom sektoru.
U diskusiji su učestvovali i predstavnici Unije sindikata radnika u zdravstvu, prim. dr Miodrag Femić, Željko Šukalo i Darko Marjanović, koji su iz svoje perspektive analizirali uticaj stanja u socijalnom dijalogu na zdravstvene radnike i cjelokupan zdravstveni sistem RS, te nedostatke postojećih odredbi o reprezentativnosti socijalnih partnera.
Svoj osvrt na stanje socijalnog dijaloga dao je i predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore RS, Jovica Bratić, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović, predstavnik Pošta Srpske Snježana Martić, te ispred UUPRS Saša Trivić, potpredsjednik, i Predrag Zgonjanin, član Skupštine UUPRS.
Projekat „Jači socijalni dijalog u zemljama Zapadnog Balkana“ predstavio je direktor UUPRS Saša Aćić, koji je i analizirao postojeće stanje socijalnog dijaloga u RS.
Nakon kratke prezentacije o Evropskom ekonomskom i socijalnom komitetu, u diskusiji o izazovima, te perspektividruštvenog/socijalnog dijaloga učestvovao je i pomoćnik ministra finansija Dalibor Tomaš, a učesnici radionice su na kraju došli do zaključaka:
• S ciljem razvoja socijalnog / društvenog dijaloga u Republici Srpskoj i rješavanja najsloženijih društvenih problema, uspostaviti kontniutet održavanja zajedničkih sastanaka institucija i nevladinih organizacija;
• Od institucija Republike Srpske se traži osiguravanje ambijenta za razvoj i profilisanje organizacija civilnog društva, baziranog na uvažavanju stavova OCD, kulturi dijaloga i odgovornosti za provođenje dogovorenih politika;
• Izgraditi stimulativan regulatorni okvir za utvrđivanje reprezentativnosti svih društvenih partnera;
• Nužno je pristupiti reformi radnog zakonodavstva, smanjenju nivoa vanjskog, odnosno ukupnog duga RS kroz smanjenje javne potrošnje, i druge mjere koje će potaknuti veću privrednu aktivnost u Srpskoj.